Top

Sonda Rosetta (EAS) potřetí u Země cestou ke kometě …

Luděk Fík, Pátek, 13. Listopad 2009

Rosetta

13.listopadu 2009 provede Sonda Rosetta (EAS)
cestou ke kometě 67P/Čurjumov-Gerasimenko(Churyumov-Gerasimenko)
4. gravitační manévr, z toho 3. u Země.
1.       u Země         4.3.2005
2.       u Marsu       25.2.2007
3.       u Země       13.11.2007
4.       u Země       13.11.2009
Nejblíže Zemi bude 13.11.2009 v 7:45UT/8:45SEČ 2 481km nad povrchem
(nad jižním pobřežím Indonésie ~ 109°v.d./8°j.š.),
nejblíže Měsíci potom 13.11.2009 v 15:40UT/16:40SEČ 233 00 km.
první snímek Země pořízený sondou během tohoto přiblížení
12.11.2009 13:28SEČ ze vzdálenosti  633 000 km :
http://www.esa.int/SPECIALS/Operations/SEMXJY3VU1G_0.html

13. listopadu 2009 provede Sonda Rosetta (EAS) cestou ke kometě 67P/Čurjumov-Gerasimenko(Churyumov-Gerasimenko) 4. gravitační manévr, z toho 3. u Země.

1.       u Země         4. 3. 2005

2.       u Marsu       25. 2. 2007

3.       u Země       13. 11. 2007

4.       u Země       13. 11. 2009

Nejblíže Zemi bude 13. 11. 2009 v 7:45 UT/8:45 SEČ 2 481 km nad povrchem (nad jižním pobřežím Indonésie ~ 109° v. d./8° j. š.), nejblíže Měsíci potom 13. 11. 2009 v 15:40 UT/16:40 SEČ 233 000 km.

První snímek Země pořízený sondou během tohoto přiblížení 12. 11. 2009 13:28 SEČ ze vzdálenosti 633 000 km:

http://www.esa.int/SPECIALS/Operations/SEMXJY3VU1G_0.html

foto Země sondou Rosetta 12.11:2009

Animace průletu: http://sci.esa.int/science-e/www/object/index.cfm?fobjectid=45842

3D model sondy: http://sci.esa.int/science-e/www/object/index.cfm?fobjectid=31389&fareaid=13

www Rosetta: http://sci.esa.int/science-e/www/area/index.cfm?fareaid=13

10. 7. 2010 prolétne sonda okolo planetky 21 Lutetia, v květnu 2014 se přiblíží k cílové kometě 67P/Čurjumov-Gerasimenko a v listopadu 2014 subsonda Philae uskuteční přistání na jejím povrchu.

Rostta (ESA)

Rostta (ESA)

Luděk Fík Luděk Fík

astronomie, kosmonautika

Komentáře

2 komentářů k “Sonda Rosetta (EAS) potřetí u Země cestou ke kometě …”

  1. Luděk Fík dne Sobota, 14. Listopad 2009 v 2.05 řekl(a):
    Luděk Fík

    Aktualizace …
    snímky Země pořízené sondou Rosetta v odletové fázi :
    13.11.209 v 14:23 UTC (15:23 CET=SEČ) ze vzdálenosti 236 000 km od středu Země
    http://webservices.esa.int/blog/gallery/5/20091113T142300.jpg
    13.11.209 v 14:03 UTC (15:03 CET) ze vzdálenosti 236 000 km od středu Země
    http://webservices.esa.int/blog/gallery/5/20091113T140302.jpg
    (oblačnost nad Severní Amerikou, viditelná Florida, Střední a Jižní Amerika …)

    Sonda Rosetta v největším přiblížení prolétla nad Indickým Oceánem jižně od indonéského ostrova Jáva, přesně v 08:45:40 SEČ, při rychlosti 13.34 km / s vzhledem k Zemi ve výšce 2481 km. Průlet byl předprogramován a plně automatizován, sonda přímo komunikovala se Zemí prostřednictvím australské stanice ESA New Norcia s 35m anténou.

    Uspěšnost průletu byla potvrzena v 9:05SEČ během komunikace prostřednictvím další ESA stanice Maspalomas / Španělsko. I když data ze sondy jsou dále analyzována, bylo potvrzeno zvýšení rychlosti sondy o 3,6 km/s.

    Sonda má za sebou přibližně 2/3 ze své cesty k cílové kometě.

    Pozorování průletu sondy na noční obloze v souhvězdí Velryby/Cet,
    ESA’s Optical Ground Station Tenerife, Spain:
    http://www.esa.int/esaSC/SEM8L04VU1G_index_0.html

    Zakončení aktivit tohoto gravitačního manévru je plánováno dočasným vypnutím přístrojů sondy 19.11.2009, v činnosti bude sonda pokračovat během přiblížení k planetce Lutetia 10.7.2010. Poté ji čeká finále u komety 67P/Čurjumov-Gerasimenko v letech 2014-2015.

    LF

  2. Marek Kolasa dne Pondělí, 16. Listopad 2009 v 12.13 řekl(a):
    Marek Kolasa

    Díky za rozšiřující informace!

Bottom